Petit Teddy (fok stopgezet ?)

Voor wie ze nog niet kent, even een korte uitleg over Petit Teddy:

Petit Teddy is een designer-ras waar rekening gehouden word met ideale omstandigheden die perfect zijn voor zowel eigenaren als de kat zelf. Ze zijn/worden gefokt op gezondheid en hypoallergene eigenschappen en staat op het moment nog in de kinderschoenen. Wij bieden uiteraard garantie op gezondheid van onze kittens maar kunnen nog geen garantie uitspreken op de hypoallergene eigenschappen waarvan wij weten dat deze al wel aanwezig zijn door eigen ervaringen. Dit wil niet zeggen dat je niet allergisch kunt zijn voor het ras maar dit zal zeker in mindere mate zijn !
Petit teddy kittens zijn kittens met een half langhaar vacht die makkelijk te onderhouden is en niet snel klit.Verder kent het ras standaard katten wat betekend dat ze korte pootjes hebben en dus kleiner blijven (deze zijn ook stuk duurder in aanschaf ) en de non standaard hebben gewone lengte pootjes en worden dan ook wat groter en vergelijkbaar met een middelgrote kat. Het ras is erg aanhankelijk en geschikt als binnenkat in allerlei huishoudens maar houd er rekening mee dat het ras niet graag alleen is en een maatje als hond of kat zeer gewenst is door hen.
100_5737
Met dank aan Daniela Kelderman voor het goed verwoorden van dit bijzondere ras.
Momenteel hebben wij ons laatste nestje met Petit Teddy kittens. In de kattenwereld is vanaf het begin veel weerstand geweest tegen het gebruiken van de genen van de Sibeer in de Petit Teddy. Zolang dat uitsluitend mij belemmerde in het aankopen van dieren of het verkrijgen van een dek, kon ik hiermee omgaan en nam het voor lief. Onlangs echter heeft dit voor een fokster die met mij wilde samenwerken echter heel veel negativiteit met zich meegebracht. Dat was voor mij de druppel en heb ik het moeilijke besluit genomen om te stoppen met de fok van Petit Teddy.
De Petit Teddy is een, voorlopig nog, experimenteel ras waarbij de Siberisch Kat en de Munchkin als basisrassen bijdragen aan dit nieuwe ras. Door deze bijzondere combinatie kunnen ook mensen met een voorliefde voor de dwergrassen maar geplaagd worden door een sterke allergie, genieten van deze bijzondere dieren. In karakter krijgen de kittens zowel het relaxte van de Sibeer als het leergierige van de Munchkin mee.

De Munchkin is een kattenras dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Alsof ze uit een fantasyfilm zijn ontsnapt.

Toch is de Munchkin niet door de mens ‘verzonnen’ of ‘gecreëerd’. De Munchkin is ontstaan uit twee gewone katten waaruit spontaan een aantal kittens met korte poten ontstonden.
De vindster van deze kittens nam ze mee naar haar huis waar ze een gewoon katten leven leden en bleken geen hinder te hebben van hun korte poten.
Uiteindelijk is nageslacht van deze kittens bij een fokker terecht gekomen die geintresseerd was in deze bijzondere eigenschap, wat uiteindelijk geleid heeft tot de erkenning van de Munchkin als ras bij de Tica. (The International Cat Association)

In karakter zijn Munchkins ondernemende gezinskatten, die graag bij hun mensen in de buurt zijn. Ze gaan makkelijk met andere katten en huisdieren. Het ras kent geen gezondheidsproblemen die verband hebben met de korte poten. Doordat de Munchkin vaak ook in het belang van het ras wordt gekruist met huiskatten of katten van een ander ras, kunnen gezondheidsproblemen die bij deze katten voorkomen wel worden doorgegeven aan de Muchkins die hieruit voortkomen. Belangrijk is dan ook voor de Munchkin dat fokkers die zich met dit ras bezig houden, zich ook actief bezig houden met de Munchkin vrij houden van erfelijke gezondheidsproblemen.

De hoogte die een kat kan springen komt voort uit de voorpoten van de kat. Een kat kan ongeveer 6 maal de lengte van de voorpoten in een keer omhoog springen. Doordat de voorpoten van een Munchkin een stuk korter zijn is ook de totale hoogte die de Munchkin in een keer kan springen een stuk lager. Voor de Munchkin is dit geen enkel probleem, gezien de behoeft om op grote hoogte te liggen voor de Munchkin aanzienlijk minder is als bij sommige andere katten soorten. Ze liggen graag op schoot en zelfs een mand op de grond wordt eerder verkozen als slaapplaats dan de vensterbank. Dat neemt niet weg dat de Munchkin prima kan klimmen en als het nodig is kost het ze ook geen moeite om boven in de krabpaal te komen.

Er wordt momenteel aan de uitwerking van een wetenschappelijk onderzoek naar dwergrassen bij katten gewerkt. Dit onderzoek is gedaan door een uitgebreid team van de universiteit van Missouri.

De eerste resultaten zijn al bekend, maar een en ander moet in een begrijpelijk wetenschappelijk pakket worden verpakt. Maar uit deze eerste resultaten blijkt dat de zogenaamde dwergrassen uiterst gezonde dieren zijn, zonder “dwergspecifieke” problemen zoals men ze bij kortbenige honden wel kan aantreffen. Denk hierbij aan rugproblemen.

Delen van deze beschrijving zijn, met toestemming, overgenomen van www.anuttama.nl. Andere delen zijn aangevuld.