Siberische kittens, A, 06-09-2014

Blogjes *afgesloten 16 december 2014*
Op deze pagina kunt u de komende weken meelezen met de avonturen van Adorey, Adelbert en Alexya.
Hoe gaat het met de ontwikkeling, vormen van karakter, bezoekers en spel.

U kunt steeds onderaan de nieuwste ontwikkelingen lezen.

Vrijdag 26 september is een spannende dag; mama Byela probeert al een aantal dagen haar kinderen zover te krijgen dat ze het nest uit komen.
Voor het echter zover is, krijgt Alexya bezoek.

Via onze mentor is interesse uitgesproken in dit mooie zwart met witte meisje. Heel specifiek uit onze lijnen daar deze zeer laag in allergenen zit. Op deze manier hoopt het geïnteresseerde gezin zijn langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Het gezin heeft al een en ander aan vooronderzoek gedaan en het contact met onze mentor is uitstekend.
Er is al een bezoek afgelegd bij een poes uit onze lijn die alleen woont. Bij ons wonen immers ook niet-siberishe katten, hetgeen een allergie-bezoek gegarandeerd zal laten mislukken.
Het gezin heeft natuurlijk ook naar de kittens van onze mentor gekeken, echter gaat de voorkeur uit naar een diertje zo donker mogelijk in kleur en vrouwelijk van geslacht.
Het gezin heeft toen kunnen kijken naar de kittens van Cattery Lumica en onze kittens. Alexya trok toch wel de aandacht.

Gisteravond was het dan zover. Na een eerste telefonische kennismaking is een deel van het gezin langsgeweest.
Toch best spannend; ‘s middags nog een keer extra de stofzuiger door het huis en een heerlijke cake gebakken om het bezoek te verwelkomen.
Moeder en puberzoon hebben kennisgemaakt met Alexya en zoon heeft ook de beide andere kittens van dichtbij kunnen bekijken. Natuurlijk hield Byela alles goed in de gaten.
Voor moeder is het al enige tijd geleden dat ze omgang heeft gehad met een kat als huisdier en destijds was het ook een dier dat voornamelijk buiten speelde in plaats van een “binnenkat”. Helaas heeft ze niet heel lang van het dier kunnen genieten en heeft ze vroegtijdig afscheid moeten nemen. Het hele gezin zal dan ook langzaam moeten leren omgaan met hun nieuwe huisgenootje. Wegwijs worden in de wereld van keuzes uit wel tig verschillende soorten kattebakken, al dan niet geautomatiseerd, rollend of design. Ook het belang van krabpalen uitgelegd; wat zie je liever, poes krabbend aan de krabpaal of aan het behang? Het belang van goede voeding en waar deze te verkrijgen. Speeltjes en slaapplekjes…

Het contact voelde goed en de zoon van het gezin dan ook uitgenodigd om regelmatig langs te komen om te leren goed voor Alexya te zorgen. Vachtverzorging, nagels knippen, oortjes schoonmaken, kattebak, ontwormen en het “roep je kat”-truukje dat wij in onze cattery gebruiken.
Op deze manier kan deze vriendelijke jongeman allerhande kennis opdoen, in een gecontroleerde omgeving leren omgaan met Alexya, een band opbouwen en langzaam meebeleven hoe de karaktertjes van de kittens zich ontwikkelen en ook zien welke spelletjes bij de kittens aanslaan en dus ook wat voor speeltjes eventueel aangeschaft kunnen worden voor de kleine meid.
De vergaarde kennis kan hij daarna in alle rust overbrengen aan de rest van het gezin.

Als moeder en zoon hun bezoek hebben afgesloten, liggen de kittens lekker lui te slapen in het nest.
Zo’n anderhalf uur later ligt Byela languit voor het nest en begin ineens wild te kroelen en pirren.. Blijkt dat Adelbert zelfstandig uit het nest is gekomen en lekker heeft liggen drinken en na het drinken wilde Byela hem vooral veel kopjes geven. Ietwat onbeholpen kopt ze vrolijk tegen haar zoon aan.. Adelbert vindt het enige tijd prima, maar daarna gaat ie toch de veiligheid van het nest weer opzoeken en kruipt lekker tegen zijn zusjes aan. Het lijkt net alsof ie met een grote grijns in slaap valt; ik was de eerste en heb lekker extra kunnen drinken lijkt ie te dromen…

Zatedagmorgen is het behoorlijk druk in het nest; alle drie de kittens scharrelen heerlijk door het nest en ze zijn druk met hun spel van yoga gecombineerd met voetje vangen. Moeder Byela houdt alles goed in de gaten en lokt de beide meisjes het nest uit.. Adelbert ligt op zijn rug te slapen als Adorey en Alexya het nest uitvallen en voorzichtig op verkenning gaan. Ze gaan nog niet ver weg hoor, een centimeter of 30 van het nest af is al een heel avontuur.
Adorey verstopt zich even kort aan de achterzijde van het nest en heeft een beetje hulp nodig om de weg weer terug te vinden. Alexya pakt het slimmer aan, mama ligt immers uitgestrekt voor de opening dus zij grijpt de kans voor een extra drinksessie met beide voorpootjes aan.
Een minuut of 15 later kruipen de meisjes weer terug het nest in en liggen weer samen met hun broer te slapen.

IMG_5108

Zaterdag 4 oktober 2014; Dierendag!

De kittens zijn steeds vaker aan je voeten te vinden. Heel stoer en onbevangen stappen ze de huiskamer door al dan niet aangemoedigd door moeder Byela.
Steeds vaker moet ik de kinderen, de mijne, waarschuwen om voorzichtig te lopen omdat het kleine grut door de kamer heen huppelt.
Hoewel huppelen, het is meer voorzichtig lopen op de gladde laminaatvloer. Af en toe geven ze nog een imitatie van Bambi op ijs, plat op hun buik of de achterpootjes wijd uitgespreid.
Ook zien we al dat met name Adelbert hier of daar een speeltje vandaan heeft getoverd en daar al een beetje prooigedrag mee oefent.
Byela heeft achter de nestdoos een soort kittentent gebouwd, een ruimte die overdekt is, de vloer bedekt met een warm dekentje en redelijk afgeschermd van de drukke doorloop.
Daar vind je de kittens dan ook meestal terug na een sessie aan de melkbar of na spel. Byela kruipt er trouwens ook regelmatig in om met de kindertjes te slapen of om hen daar te voeden.
Ook tante Riddhi gaat er wel eens in om te kijken of alles nog goed gaat met de kittens, koddig om te zien.

Byela ligt vaak op een meter of anderhalf afstand onder de salontafel te rusten, met een oog op de kittentent om de kittens toch in de gaten te kunnen houden.
Vanaf deze positie roept ze de kittens ook regelmatig naar zich toe om daar te drinken, te spelen of om gepoetst te worden.
Er ligt inmiddels op de grond ook een kittenspeelkleed van de Action en ook daar wordt door moeder Byela het goede voorbeeld gegeven en proberen de kittens het spel al een beetje na te bootsen.

De kittenkattebak staat naast de kittentent, zo hoeven de kittens niet te zoeken, maar is de wc gelijk bij de hand.
De eerste dag dat de bak er stond, gaf Byela het goede voorbeeld en vervolgens komen de kittens kijken en gaan in de bak spelen.. spelen, proeven van het grit..
Soms liggen er zelfs kittens in te slapen. Echt gebruiken doen ze hem nog niet, maar dat zal in de loop van de komende weken ongetwijfeld komen.

De kittens hebben inmiddels ook allemaal al een keer vlees geproefd.. dat vonden ze toch maar een beetje vreemd. Tja, de melk van mama is toch lekkerder.

Vorige week heeft Alexya al bezoek gehad en komende week zal Adorey zich kunnen presenteren.
Een bevriende beginnende cattery heeft zijn interesse geuit in deze mooie meid. Toch spannend! Het geeft ook wel aan dat ik met mijn keuze voor de combinatie papa/mama een goede keuze heb gemaakt.

Alleen de mooie en stoere Adelbert zoekt dus nog een thuis. Niet zomaar een thuis, maar een goed thuis… Een liefdevolle omgeving waarin dit lieve ventje zich kan ontwikkelen tot de mooie kater die zijn voorkomen nu al beloofd.

IMG_5161_2016
Zondag 13 oktober 2014

De afgelopen week was een beetje een dollemansrit. De kleintjes gaan ineens, na een bezoek van onze mentor, als een speer het huis verkennen.
Zo ging Adorey ineens vrijdag in het pikkedonker in der uppie in de keuken te snuffelen bij het kattenluik. En gaan vervolgens zaterdag alle kittens de gang in en richting mijn slaapkamer.
De doerakjes gaan inmiddels ook meer drinken uit het waterbakje en eten steeds vaker een hapje mee van het vlees dat ik moeder Byela voorzet.

Was vorige week de kittentent nog de verblijfplaats, inmiddels hebben ze een veel leuker plekje gevonden naast de bank en vlak bij het haardhout.
Snel een dekentje neergelegd, de koude vloer is toch niet de meest geschikte ondergrond voor dit klein grut. Na een dag het dekentje maar vervangen door een lekker warm mandje, met het dekentje ernaast want met zijn drietjes past prima in de mand maar mama erbij wordt wat krapjes. Moeder Byela ligt dus lekker op een dubbeldubbel gevouwen deken lekker naast de mand om de melkbar te openen.

De druifjes stappen inmiddels ook al zelfverzekerder door de huiskamer heen, jagen elkaar op onder de bank door en maken steeds meer gebruik van het speelkleedje en de speeltjes die door de huiskamer verspreid liggen.
De salontafel dient steeds vaker als een soort kittengymnastiektoestel, ze hangen niet aan het tafelblad maar wel aan de dwarsbalken alsof het een rekstok is… zo koddig om te zien!

De cattery die interesse heeft getoond in Adorey heb ik aangegeven dat de lijnen die in de dekkater vertegenwoordigd zijn al ruim in Nederland zijn uitgezet en dat zij eigenlijk geen goede aanwinst zal zijn voor een cattery, tenzij je specifiek deze lijnen zoekt. De cattery heeft aangegeven deze lijnen niet te zoeken. Wellicht dat bij een volgend nest van Byela er wel een dametje richting die cattery gaat, maar voor nu is de kleine (nou ja, klein) Adorey weer beschikbaar als lief huisdier.
Geheel verbaasd bleek er ook vanuit het buitenland interesse in de lijnen van moeder Byela. Doch ik heb, in overleg met de mentor, besloten dat van dit nest niets de fok in gaat en gewoon lekker uitgroeit tot geliefd huisdier en heerlijk verwend mag worden.

In ons huis is het gewoonte om als de tandjes zijn gepoetst, de kinderen in hun pyjama nog even gewikkeld in een dekentje op de bank mogen hangen. Iets dat de kittens zich niet laten ontnemen.
De afhangende dekentjes worden dan ook gebruikt om omhoog te klimmen en een kroeltje te komen halen. Het van de bank af komen is iets lastiger, maar daar helpen we dan even bij.

Wat mij opvalt is dat alle diertjes heel relaxt zijn en niet schrikken van een hen oppakkende hand of een hand die zomaar vanaf de bank een aaitje geeft. Ze laten zich alles welgevallen en ze genieten van de aandacht.
Wel moeten we inmiddels uitkijken voor kleine scherpe tandjes… blote tenen zijn een geliefd doelwit om middels een hapje te proeven of je er mee kunt spelen. En geloof me, die tandjes zijn scherp!
In speeltjes wordt ook al duidelijk prooi gezien en af en toe zie je een van de kleintjes zeulen met een nepmuisje of speelhengel die niet is weggeruimd…

Al met al een mooie week vol grote sprongen in de ontwikkeling… ben benieuwd wat de komende week zal brengen!

Zaterdag 18 oktober

Afgelopen week zowel leuke als minder leuke momenten met de kleine doerakjes.
Het minder leuke was vandaag; voor de tweede keer ontwormen. Ze vonden het de eerste keer als geen feest, maar vandaag waren Adorey en Alexya wel heel fel in hun weerstand. Resultaat; linkerhand onder de schrammen van Alexya. Adorey en Adelbert daarom maar voor mijn eigen veiligheid in een handdoek gewikkeld. Adorey nog steeds heel fel, maar zonder schade aan mijn kant zullen we maar zeggen.
De leuke dingen waren dat ze de krabpaal nu echt intensief gebruiken in hun spel en dat ze als kleine aapjes erin klimmen om vervolgens aldaar met tante Riddhi of zelfs mama Byela te gaan spelen.
Ook ligt er nu een klein (kort) tunneltje, ook deze werd gelijk in gebruik genomen en inmiddels is het een favoriet om als een stel bezetenen doorheen te racen, al dan niet verrast door Byela die er ook vrolijk in gaat liggen.

Ook tref ik het tuig, ja ze beginnen nu langzaam iets brutaler te worden, ook regelmatig in de keuken aan. Merendeels uit nieuwsgierigheid, maar toch. Ook zie ik de staartjes af en toe het balkon opschieten. Het is nog zulk lekker weer dat de balkondeur nog gewoon op de haak staat en het hele poezespul nog lekker op balkon kan rondhangen.

De kleintjes waren al begonnen met het meeproeven van het vlees dat ik de volwassenen voorzet (ook geschikt voor de kittens), ze beginnen nu dan toch ook eindelijk interesse te tonen in de waterbakjes en kittenbrokjes die er voor ze staan.
De zindelijkheidstraining gaat ook steeds beter. Allemaal plassen ze al netjes op de open kittenbakjes die er staan, soms nog ernaast als er al twee op de bak zitten. Tja, met zijn tweetjes lukt wel, maar met zijn drietjes wordt het een beetje krapjes.2014-10-17 11.14.06

Afgelopen vrijdag hebben Adorey en Adelbert bezoek gehad. Een jong stel waarvan de man mogelijk te maken heeft met allergie. Eerder deze week zijn ze ook op bezoek geweest bij een bevriende cattery alwaar de zus van Byela resideert met haar kittens die een aantal dagen ouder zijn. Beide kittens lieten zich van hun liefste kant zien en zochten duidelijk het contact met het stel. Contact dat ook zeker werd gelegd!
Morgen laten zij weten wat hun voorkeur geniet en kan ik ook naar anderen aangeven of en welke kittens nog beschikbaar zullen zijn. Toch spannend….

Hieronder een foto van Adelbertje… Precious…
Zaterdag 25 oktober

Jemig, wat lijkt het ineens hard te gaan met de ontwikkeling van dit kittentrio.
De kittens kunnen steeds beter klimmen en ik tref ze dan ook geregeld aan in mijn slaapkamer, midden op het bed. Met zijn drietjes of samen met mama Byela. Vaak ook nog met tante Riddhi op een hoekje alles in de gaten houdend.
Wandelden ze vorige week nog behoedzaam de gang en keuken in, die tijd is wel geweest. Zo’n gang is leuk om in te rennen en te springen over een verdwaalde schoen of schooltas. Tikkertje met verlof, waarbij Byela zich niet terugtrekt maar juis lekker meedoet, is deze week toch wel favoriet. En geloof me, dat gaat hard!
Omdat bochten maken soms nog wel eens moeilijk is met hoge snelheid, zie èn hoor ik er regelmatig eentje uit de bocht vliegen. Remmen, dat zit er nog niet helemaal in; ze laten zich heerlijk meeslepen in het spel.

Adelbert heeft inmiddels zijn gouden mandje gevonden. Hij heeft de harten gestolen van het jonge stel dat vorige week op visite is geweest. Mijnheer gaat echt een spoiled future tegemoet. Met eigen kamer, volledig naar kattenbehoefte ingericht en natuurlijk een heel huis om te verkennen met als mooi middelpunt een geweldig mooi klimmeubel in de woonkamer om zich toe te eigenen.
Ook heeft hij zijn roepnaam gekregen; Onyx…
De nieuwe baasjes zijn heerlijk enthousiast en ze zijn inmiddels al weer paar keer langsgeweest om nader kennis te maken met hun poezekind. Iets dat ik van harte toejuich en ook waardeer.

Alexya staat al geruime tijd gereserveerd maar wacht nog op haar roepnaam. Tja, het is soms ook. Moeilijk kiezen.
Ondertussen laat dit danetje zien dat ze niet bang is voor de wilde spelletjes die mama en broer en zus bedenken en stort ze zich vol overgave in een potje tikkertje, vang de muis en klim op de paal.image1
Natuurlijk zoekt ze ook wel haar rust en tref ik haar soms slapend op vreemde plaatsen aan. Denk aan liggend tegen de kattenbak of als een soort platgeslagen kikker onder de bank, deze is nog geen 10 cm van de grond af!

Voor Adorey is afgelopen week wel gebeld, eenmaal door iemand met allergie en eenmaal door een jongedame die haarhuidige kat een speelgenootje gunt. De allergische mevrouw is op bezoek geweest bij een bevriende cattery met alleen siberen in huis, helaas toch een vrij felle allergische reactie. Zij zal de afweging moeten maken of zij dagelijks medicatie wil gaan gebruiken om haar gezin toch van een kat te kunnen laten genieten.
De andere jongedame heeft er toch voor gekozen om bij een andere cattery te kijken. Zij heeft al goede ervaringen met hen opgedaan nadat zij bij een malafide fokker een ziek diertje had gekocht.
Kortom dit lieve druifje zoekt nog steeds een mandje.. En ze is zo lief geweest.. Tante Riddhi moest vrijdag naar de dierenarts om haar oortjes te laten uitspuiten, onder verdoving, en bij thuiskomst heeft Adorey een hele tijd lekker tegen haar aangelegen om haar warm te houden en gezelschap. Hartverwarmend….
Daarom deze week een foto van Adorey in de hoop dat mensen zien wat voor lief meisje het is….

Zondag 2 november

Weer een week vol ontdekkingen; de kittens zijn inmiddels al dapper genoeg om met mama Byela en tante Riddhi een stukje mee te gaan als de dames helpen om mijn kinderen naar bed te brengen. Mijn kinderen slapen een etage lager dan het woongedeelte en dus een trap naar beneden. De kittens durven inmiddels tot ongeveer halverwege de trap mee te gaan.
Ze hebben maandag ook allemaal hun identificatiechip gekregen en eergisteren de voorlopig laatste behandeling in de ontwormingsreeks.
Bij het chippen was Adelbert Onyx de stoere vent; geen enkel geluid! De meisjes gaven allebei een klein zielig mieuwtje om na het plaatsen van het chipje gelijk weer wild met elkaar te gaan spelen. Ze hebben er dan ook geen van allen last van gehad.
Een vriendin die bij ons mee-at heeft de kleintjes de laatste ontworming gegeven. Mijn handen waren de vorige keer behoorlijk toegetakeld, zij deed het zonder enige kleerscheuren.

Alexya heeft inmiddels ook haar roepnaam gekregen: Mina. Kort en krachtig.
Zodra de kittens hun roepnaam hebben, proberen we die ook zo veel mogelijk te gebruiken.. Niet dat ze er al echt naar luisteren hoor, maar dan is de klank in ieder geval al wel bekend.
Gisteren zijn de nieuwe baasjes langs geweest in een andere samenstelling dan de eerste keer. Het hele gezin heeft nu kennis gemaakt met Alexya Mina en kijkt vol verwachting uit naar haar komst.
Als het kan, zullen ze de komende weken nog eens langskomen.

Nog maar 5 weekjes.. Dan vliegen deze lieverds uit. Bij het pleegnestje dat ik mocht verzorgen eerder dit jaar had ik na het uitvliegen best een beetje last van het lege-nest-syndroom.. Ik vermoed dat dat ook deze keer zal zijn.
Maar wetende dat Byela’s kindjes een goed thuis hebben, maakt het wel makkelijker.

Adelbert Onyx heeft echt een luxe, twee keer per week krijgt deze speelse, goed gehumeurde kater bezoek.
Dinsdags komt zijn vrouwtje, al dan niet in gezelschap van vriendinnen, op bezoek en zaterdags komt baasje ook mee.
Hij heeft al goed kunnen wennen aan de geuren van zijn nieuwe baasjes; tshirtjes worden meegebracht en die plaats ik dan op zijn favoriete slaapplaats zodat de geur goed kan doordringen.
Het is zo leuk om de interactie tussen hem en zijn nieuwe gezin te zien. Hij geniet volop van de aandacht om vervolgens lekker te spelen met zijn zusjes en bijna midden in de speelronde vallen ze alledrie ergens in slaap.

Wat ik mooi vind om te zien is dat alledrie de kittens zowel met elkaar als ook in hun eentje prima kunnen spelen.
Met elkaar de meest wilde spelletjes zoals apekooien op de krabpaal en tikkertje. Maar ook het uitdagen van Byela om mee te doen door haar staart als doelwit te kiezen.
Maar dan ineens zie je Adorey met de knuffel met het uiterlijk van een baby slepen en nog geen kwartier later zie ik dat het tuig de net door mij opgevouwen sokken heeft gevonden en komt het hele spul met een paar sokken in de bek de huiskamer inrennen!
Adelbert Onyx vind muisjes leuk maar het kan zomaar zijn dat Alexya Mina hem van hem afpakt en met de buit er vandoor gaat.
Gelukkig liggen er meerdere muizen en ander speelgoed voor ze en is een ander speeltje zo gevonden.

De kittens gaan inmiddels allemaal op de kattebak met kap, wel is het deurtje vastgeplakt dus kunnen ze makkelijk in en uit de bak. In de komende weken gaat het deurtje weer los en moeten ze leren die te openen.
Ook reageren ze inmiddels alledrie op de “roep-je-kat” methode en dat zal hun vindingrijkheid de komende tijd bevorderen.

Adorey wacht nog steeds op een gouden mandje. Ik snap er niets van. Dit zo contactzoekend meisje is echt vreselijk lief, spint er vrolijk op los en is gewoon een lief, ondeugend, geduldig kitten dat graag kroeltjes steelt en uren bij je kan liggen. Ik ga er maar van uit dat de juiste verzorgers nog komen aanwaaien, voorlopig is ze nog geen 13 weken en in die resterende weken zal zich vast een lief gezin voor haar melden.

2014-10-25 13.18.57

Zondag 9 november

Het was een mooie week! Dapper en moedig gaan de kittens alledrie helemaalmee naar beneden om de kinderen naar bed te brengen. Zonder probleem de trap op en af. De trap is bedekt met tapijt dus ook nog eens een leuk plekje om te spelen. Onderaan de trap staat een open stellingkast met heel veel lappen stof; af en toe zit er dus een kitten in de lappenkast. De “roep je kat” methode werkt inmiddels prima, maar als een kitten ergens lekker knus ligt te slapen, wordt het niet echt wakker en ben ik dus soms even aan het zoeken…om soms na een half uur tot drie kwartier er achter te komen dat de gezochte gewoon in de lappenkast ligt te maffen.

Mina is dan wel de kleinste van het spul, maar wel een dame met moed. Onze “je weet wel” kater ligt graag hoog op de krabpaal te slapen, ver van het soms wilde spel van de kittens. Nou, van de week had ie even een paar keer pech. Mina had zijn plekje ingepikt. Vanuit de woonkamer ligt madame dan wel ruim twee meter hoog prinsesjesheerlijk te slapen. Gisteren hebben ze zelfs eventjes samen op hoogte gelegen.
Eventjes maar, want Adorey Oonagh Bèh besloot ook even te komen kijken.. Iets te veel van het goede voor Petertje.. Hij heeft zich toen teruggetrokken naar de vensterbank….

Adelbert Onyx is de afgelopen week een paar keer goed verstopt geweest maar altijd wel in de buurt van mama Byela.. Een moederskindje is het momenteel. Even drinken bij mama en dan tegen haar aangeplakt in slaap vallen.
Behalve als zijn nieuwe gezin er is.. Dan wil ie toch wel even genieten van zijn kroeltjes, knuffeltjes en lekker slapen bij vrouwtje. Deze week heeft ie baasje niet gezien, maar dat wordt vast weer ingehaald.

Gisteren heeft Adorey Oonagh Bèh bezoek gehad. Een gezin waarbij de man des huizes echt heel erg allergisch is.
Om te voorkomen dat mijnheer aan alle allergenen in huis blootgesteld zou worden, heb ik een alternatieve plaats uitgezocht; de hal van onze flat.
Gewapend met een schrobbezem en een emmer sop met Dettol en chloor heb ik de vloer geschrobd, drooggetrokken en het gezin in picnic-style ontvangen. Lekker kleed op de vloer en zitten met Byela en Adorey.
Vader, moeder en drie lieve dochters.
Helaas reageerde vader toch heel sterk; zo sneu.. Voor hen en voor Adorey. Ik zag de kleine meid al lekker rondrennen in een huis met drie kleine meisjes (1,5 -3,5 – 7).

U heeft wellicht gezien dat ik Adorey haar naam heb aangevuld.. Normaliter mogen de nieuwe baasjes een mooie naam uitkiezen, een naam die ook opmde stamboom wordt vermeld.
Daar Adorey nog geen nieuw thuis heeft gevonden, heb ik het zelf gedaan.
Adorey Oonagh Bèh. Oonagh betekent lammetje.. en lammetjes zeggen bèh..
Het is echt een lekker schaapje.. Huppelend door het huis, knuffelig, aaibaar en lief…

 

 

Morgen wordt een spannende dag; de eerste vaccinatie en beoordeling door de dierenarts.
Onze dierenarts is een duopraktijk. De kittens worden dus door beide dierenartsen beoordeeld.
Beetje dubbelop.. Nee, ik vind het een fijn gevoel dat de kittens door beide worden gezien. Geeft een goed gevoel..
Twee zien meer dan één.. Horen, voelen…
Spannend!

Extra update!!2014-11-10 09.21.12-1
Gisteren was een belangrijke dag, de eerste vaccinaties…
Onze dierenarts is echt een lieve en geduldige man. Hij vindt het heerlijk even te knuffelen en sollen met de kittens. Op die manier zijn de kittens een beetje rustiger. Het is immers best spannend; in de reismand, in de auto, wachtkamer en dan ineens allerlei vreemde geurtjes. De meeste kittens zijn dan toch wel onder de indruk.
Door zijn manier van aanpak zie je gelijk een beetje spanning van de kittens wegvloeien.

All kittens worden uitgebreid geïnspecteerd, gewogen, betast en van alle kanten bekeken.
Adorey Oonagh Bèh als eerste; 1110 gram! Mooie tandjes, stevige pootjes, robuust lijf.
Zonder een kik te geven ondergaat ze alles en is dan ook heel dapper bij het prikje.

Adelbert Onyx als tweede; 1320 gram! Tja, hij weet de melkbar nog prima te bedienen en ook de brokjes en vlees laat hij zich goed smaken!
Bij hem is het van groot belang dat, net als bij een mannelijke baby, de balletjes zijn ingedaald.
Nou, ingedaald en keurig gepositioneerd!
Na het nodige knuffelen ondergaat ook hij in alle rust zijn prikje.
En ee ontdekken zijn eerste echte vachtharen! Lange witte stugge haartjes bij zijn bips… Hihihi….

Alexya Mina als laatste; 1180 gram. De kleine dame is niet de lichtste!
Ook zij wordt van alle kanten bekeken en met name haar “trouwring” is toch bijzonder.
Ook bij Mina zien we ter hoogte van haar bipsje de eerste lange stugge haren. Spierwit tussen het gitzwart!
Na de nodige kroeltjes is Mina wat gerustgesteld maar toch nog een beetje onder de indruk.
Een klein piepje… Gevolgd door een knuffel en een kusje en het is weer goed.

Al met al een enerverend bezoek, volop complimentjes over hoe goed de kittens eruit zien, wel doorvoed en door mama verzorgd. Misplaatste plaatsvervangende trots stroomt door me heen….

Over 3 weken volgt de tweede vaccinatie en een algehele eindcontrole.

 

 

Zondag 16 november

Vandaag werd ik verrast met twee uitingen van interesse in Adorey Oonagh Bèh.. Een jonge vrouw uit Antwerpen had een lief mailtje gestuurd waarop ik kon antwoorden dat ze nog beschikbaar was en bezoek mocht ontvangen.
Het tweede mailtje kwam van de toekomstige baasjes van Alexya Mina..ook zij willen Adorey een thuis bieden samen met haar zusje..
Tjeempie.. De belgische dame vervolgens moeten teleurstellen. Ik vind het fijn als nieuwe eigenaren het duidelijke vertrouwen uitspreken en hun kitten gelijk een speelgenootje kunnen gunnen, zeker als het een broertje of zusje betreft.
De zusjes vliegen dus samen uit! Mina en Oonagh blijven bij elkaar.
Mina met haar rustige maar wel avontuurlijke karakter en Oonagh met haar contactzoekend en onderzoekend karakter.
Hoewel de kittens hier zowel in hun uppie als samen heel goed kunnen spelen, vind ik het een fijn idee dat de meisjes bij elkaar blijven.
Nu zijn ze al verschillend in uiterlijk, Mina is wat kleiner en minder wild in haar haardos, iets dat straks nog duidelijker zichtbaar zal zijn. Hoewel dat ook gemakkelijk helemaal kan bijtrekken.
De baasjes zullen dus met volle armen bij het uitvliegen vertrekken..twee reismanden en twee dozen met daarin het zogenaamde kittenpakket.

De kleine prins heeft vandaag weer bezoek gehad, net als afgelopen woensdag trouwens.
Vandaag stonden voorbereidingen voor zijn eerste echte show op het programma.
Zijn nageltjes zijn al een keer geknipt, het uiterste puntje puur om te wennen aan gefriemel aan zijn pootjes.
Wassen was vandaag aan de beurt. Wassen en föhnen om precies te zijn.
Na eerst de gebruikelijke spelronde en lekker over het buikje aaien en in slaap vallen, was het dan echt tijd voor water.
Zonder enig probleem liet hij het zich welgevallen. Rustig water over zijn staartje, rug en buikje. Klein beetje speciale kattenshampoo en rustig inmasseren en grondig uitspoelen.
De fohn liet hem eerst een beetje schrikken maar al snel kon hij wel genieten van de warme, niet te warme, luchtstroom. Zeker gecombineerd met een relaxte borstelbeurt genoot mijnheer van de aandacht.
Nou.. Zeg het zelf.. Een mooi schoon kereltje waarbij zich de kraag al langzaam begint te vormen!

image

Zondag 23 november

Een van mijn vriendinnen is echt allergisch voor alles…huisstofmijt, hond, kat… verzin het en ze is allergisch.
Gelukkig reageert ze niet op Byela en gaan Byela en ik met enige regelmaat bij haar langs om thee te leuten en gezellig bij te kletsen.
Donderdag heb ik Byela, Oonagh, Onyx en Mina ingepakt en zijn we met zijn allen bij haar op bezoek geweest.

De eerste 10-15 minuten scharrelt het wat onwennig rond en daarna gaan de kittens los alsof ze al jaren op bezoek komen.
Rennen, spelen, springen en natuurlijk op de heel brede vensterbank naar buiten kijken is vreselijk leuk!
Ik neem altijd wat speeltjes mee en natuurlijk wat lekkers voor de katten zodat ze ook weten dat alles in orde is.
De kittens komen ook regelmatig kijken, knuffeltje halen om daarna weer met elkaar of met Byela te gaan spelen.

Uit hun gedrag blijkt totaal geen angst of terughoudendheid. Een geruststelling, het laat immers ook zien hoe ze straks onbevreesd hun eigen nieuwe huisjes zullen gaan ontdekken.
Als vervolgens Byela ook nog een rustig de tijd neemt om de kleintjes te roepen voor wat moedermelk, zie je hoe open de kittens staan voor hun nieuwe omgeving.

De afgelopen week hebben de kittens weer wat leuks ontdekt… Rugzakken!2014-11-23 10.53.53
Nu denk je misschien, ja.. rugzakken en dan…?
Ik heb aan mijn slaapkamerdeur een rek hangen met ophanghaken. Hier hangen onze badjassen aan maak ook de diverse rugzakken bedoeld voor zwembad, sport etc.
De kittens hebben dus de grootste lol om al klimmend via de badjassen de rugzakken te bereiken en daar dan lekker in te gaan hangen.
Een heel andere beleving van het fenomeen “hangkat” of “kat-in-de-zak”.

Een en ander begon woensdagavond laat. Ik lag al in bed en hoorde echt allerlei zielige miauwtjes waar ook moeder Byela op reageerde met een soort wanhoops miauw.
Tja.. de kindertjes zijn erg ondernemend maar Byela zag het niet zitten om zo te gaan klimmen om haar kittens te gaan redden.
Met mijn slaperige hoofd langzaam het bed uit, licht aan en daar tref ik het tuig aan, alle drie in een rugzak en geen idee hoe naar beneden te komen.
Voorzichtig de kittens uit de rugzakken en op bed gezet en zelf weer het bed ingekropen.
Nog geen 5 minuten later weer volop miauw…. Toen heb ik ze lekker laten gaan. Klaas Vaak won het van de drang om nogmaals de reddende engel te zijn.
De volgende morgen waren alle rugzakken weer leeg en liepen de kittens rustig rond te drentelen dus het is ze echt wel zelf gelukt om weer naar beneden te komen.
Dat het dan niet altijd even makkelijk of vlekkeloos verloopt, leerproces…

Gisteren zijn we lekker gaan eten en hadden we filmavond bij een vriend en bij thuiskomst lag Onyx lekker in een rugzak te slapen en ook Oonagh had een lekker plekje opgezocht.
Mina had andere plannen.. zij wilde lekker hoog op de klimwand liggen slapen. Geef haar eens ongelijk.

Onyx heeft gisteren weer bezoek gehad en baasje heeft uitgebreid met de hengel gespeeld en werd door het hele spul belaagd! Alleen tante Riddhi hield zich afzijdig.
Spelen wil ze zeker wel met de kittens maar met de bokkesprongen die de kittens maken, komt zij nooit bij de hengel en zijn felbegeerde veertjes.
Mina is wat dat betreft echt de hoogtesprong-kampioen. De meest ingenieuze sprongen maakt ze om maar bij de veertjes te kunnen komen.
Ook Byela laat zich niet ontmoedigen en springt gewoon via de rugleuning van de bank naar de hengel toe.. Baasje schrok wel een paar keer!

Omdat de kittens erg in hun spel kunnen opgaan en het natuurlijk reuze leuk is om zo lekker aktief met de diertjes bezig te zijn, moet je er wel voor waken dat ze zich zelf voorbij lopen.
Geregeld rustperioden inlassen is dan ook van belang. De kleintjes blijven maar doorgaan alsof het batterijtje niet leeg kan, maar ze moeten regelmatig bijtanken.
Toen het bezoek dan ook weg was, viel het hele spul bij mama aan de tepel in slaap. Ze hebben echt een tijd liggen slapen.
Tja.. grenzen opzoeken prima, maar soms moet je echt zelf de rem op het spel zetten.
Alle kittens zijn inmiddels uitgevlogen en ik heb al wat eerste foto’s gekregen van hoe het hen vergaat bij de nieuwe baasjes.
Adelbert Onyx woon nu in Spijkernisse en de beide zusjes zijn samen in Utrecht.