Munchkin

D30_0022

De Munchkin is een kattenras dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Alsof ze uit een fantasyfilm zijn ontsnapt.
Toch is de Munchkin niet door de mens ‘verzonnen’ of ‘gecreëerd’. De Munchkin is ontstaan uit twee gewone katten waaruit spontaan een aantal kittens met korte poten ontstonden.
De vindster van deze kittens nam ze mee naar haar huis waar ze een gewoon katten leven leden en bleken geen hinder te hebben van hun korte poten.
Uiteindelijk is nageslacht van deze kittens bij een fokker terecht gekomen die geintresseerd was in deze bijzondere eigenschap, wat uiteindelijk geleid heeft tot de erkenning van de Munchkin als ras bij de Tica. (The International Cat Association)

In karakter zijn Munchkins ondernemende gezinskatten, die graag bij hun mensen in de buurt zijn. Ze gaan makkelijk met andere katten en huisdieren. Het ras kent geen D30_0035gezondheidsproblemen die verband hebben met de korte poten. Doordat de Munchkin vaak ook in het belang van het ras wordt gekruist met huiskatten of katten van een ander ras, kunnen gezondheidsproblemen die bij deze katten voorkomen wel worden doorgegeven aan de Muchkins die hieruit voortkomen. Belangrijk is dan ook voor de Munchkin dat fokkers die zich met dit ras bezig houden, zich ook actief bezig houden met de Munchkin vrij houden van erfelijke gezondheidsproblemen.

De hoogte die een kat kan springen komt voort uit de voorpoten van de kat. Een kat kan ongeveer 6 maal de lengte van de voorpoten in een keer omhoog springen. Doordat de voorpoten van een Munchkin een stuk korter zijn is ook de totale hoogte die de Munchkin in een keer kan springen een stuk lager. Voor de Munchkin is dit geen enkel probleem, gezien de behoeft om op grote hoogte te liggen voor de Munchkin aanzienlijk minder is als bij sommige andere katten soorten. Ze liggen graag op schoot en zelfs een mand op de grond wordt eerder verkozen als slaapplaats dan de vensterbank. Dat neemt niet weg dat de Munchkin prima kan klimmen en als het nodig is kost het ze ook geen moeite om boven in de krabpaal te komen.
Er wordt momenteel aan de uitwerking van een wetenschappelijk onderzoek naar dwergrassen bij katten gewerkt. Dit onderzoek is gedaan door een uitgebreid team van de universiteit van Missouri.
De eerste resultaten zijn al bekend, maar een en ander moet in een begrijpelijk wetenschappelijk pakket worden verpakt.

Met toestemming overgenomen van www.anuttama.nl

D30_0032